قیمت سکه و ارز
۱۳۹۱/۱۱/۰۷ - ۱۵:۳۷
نگاهی به کتاب «چگونه مشکلات فیلمنامه مان را حل کنیم؟»

دلیل مشکلات فیلمنامه‌ها در سه پرده

کتاب «چگونه مشکلات فیلمنامه مان را حل کنیم؟» نوشته سید فیلد که توسط حمیدرضا گرشاسبی ترجمه شده است به معرفی ساختار سه پرده‌ای به شکلی نظام‌مند و تبیین مشکلات فیلمنامه می‌پردازد.

دلیل مشکلات فیلمنامه‌ها در سه پرده

به گزارش «سراج24»؛ برای کسانی که علاقمند به فیلمنامه نویسی هستند، سید فیلد یک آدم غریبه به حساب نمی آید. او در ایران ِ خودمان کاملا نام آشناست. کتاب هایش از اوایل دهه شصت مدام ترجمه شده و وارد بازار کتاب شده است. سید فیلد اگر چه خود فیلمنامه هم نوشته (فیلمنامه‌های چندان هم معروف نیستند) اما او را باید  بیشتر از هر چیز «دکترِ فیلمنامه» دانست. شاید او همچون یک فیلمنامه نویس مستعد خلاقیت تولید داستان‌هایی نوآور و جذاب را نداشته باشد، اما می‌تواند عیب‌ها و مشکلات یک فیلمنامه را به درستی و به سرعت تشخیص دهد.

او کتابی دارد که با عنوان « چگونه مشکلات فیلمنامه مان را حل کنیم؟» ترجمه شده است و مترجمش حمیدرضا گرشاسبی است. مترجمی که در 10 سال گذشته چه در زمینه ترجمه مقاله و کتاب فقط بر متون فیلمنامه‌ای متمرکز بوده است.

این معلم و دکتر فیلمنامه که بنا به آموزه هایش در زمینه نوشتن فیلمنامه‌های سه پرده‌ای بسیار معروف است، آن چنان که تعریف می‌کند پس از خواندن هزاران فیلمنامه که به قصد تحلیل کردن آنها مجبور به خواندنشان بوده، در روند احتمالا شهود به کشف ساختار سه پرده‌ای نائل می شود؛ اگر چه او از بوطیقای ارسطو نیز غافل نبوده است.

 

 

او در کتاب «چگونه مشکلات فیلمنامه‌مان را حل کنیم؟» ضمن معرفی ساختار سه پرده‌ای به شکلی کاملا نظام مند به شناسایی مشکلاتی می‌پردازد که ممکن است در یک فیلمنامه یافت شوند. آنچه اهمیت دارد این است که چگونه باید این مشکلات را پیدا کنیم.

«وقتی که شروع به نوشتن این کتاب کردم، متوجه شدم که در واقع دارم کتابی درباره راه حل مشکلات فیلمنامه نویسی می‌نویسم و نه فقط چیزی برای شناسایی آنها. برای حل هر مشکلی شما باید آن را تشخیص داده، شناسایی‌اش کرده و بعد آن را تعریف کنید. فقط از این راه است که واقعا می‌توانید هر مشکلی را حل کنید. بعد که به خود مشکلات فکر کردم برایم آَشکار شد که بیشتر فیلمنامه‌نویسان نمی‌دانند مشکل دقیقا چیست.» این حرف‌ها را سید فیلد در مقدمه کتابش گفته است. بنا بر این می‌شود حدس زد این کتاب بیشتر به درد آن دسته از آدم‌هایی می‌خورد که تا اندازه‌ای با مبانی فیلمنامه‌نویسی آشنا هستند؛ یعنی فیلمنامه‌نویسان حرفه‌ای یا نویسندگان تازه کار و مشتاق.

مخاطبان این کتاب با مرور چیزهایی که در آن آمده می‌توانند به درک درستی از مشکلات موجود در فیلمنامه برسند و این که آن مشکلات چگونه به کارشان رسوخ کرده است .این کتابی است که به تحلیل روند حل مشکل می پردازد. سید فیلد در کتاب خود سعی دارد علائم مختلف مشکلات را تشخیص داده و بعد آنها را تعریف کند؛ درست مثل روشی که به واسطه آن یک پزشک علائم مختلف مرض‌های بیمارش را تفکیک می‌کند، آن هم قبل از آن که به درمان مریض بپردازد.

او در جای جای این که مدام به یک گفته باستانی هالیوودی اشاره می‌کند که می‌گوید «فیلمنامه نوشتن باز نوشتن» است. پیدا مشکلات فیلمنامه و تشخیص آنها کمک می‌کنند که به  بازنویسی فیلمنامه مان مسیری درست بدهیم.

کتاب « چگونه مشکلات فیلمنامه مان را حل کنیم؟» آشکار می‌کند که مشکلات فیلمنامه را باید در سه دسته مشخص طبقه‌بندی کرد. وقتی ما مشغول فیلمنامه هستیم همه مشکلات از پیرنگ، شخصیت و ساختار نشئت می‌گیرند. سید فیلد در این کتاب با مثال آوردن از کارگاه‌های مختلفی که در سراسر دنیا دارد، نزدیک شدن به مشکلات و بر طرف کردن آنها را به امری ملموس‌تر بدل می‌کند. او می‌گوید به تجربه برایش ثابت شده که اکثر فیلمنامه نویسان می‌دانند مشکل فیلمنامه‌شان چیست و از آنها آگاه هستند اما نمی‌توانند به درستی آنها را تعریف و توصیف کنند.

بنابراین او در فصول اولیه کتاب به این می‌پردازد که اصولا مشکل چیست و بعد به سراغ مشکلاتی عمومی می رود و بعدتر در ادامه دایره تشخیص را تنگ‌تر کرده است و برای هر کدام از بخش‌های سه گانه فیلمنامه ـ پیرنگ، شخصیت و ساختار ـ مشکلاتی خاص خودشان را برمی شمرد. به حتم خواننده این کتاب پس از خواندنش، آنچه را که به زبان خواهد آورد این است: «یک کتاب کاملا کاربردی.»

اشتراک گذاری
نظرات کاربران
capcha
هفته نامه الکترونیکی
هفته‌نامه الکترونیکی سراج۲۴ - شماره ۳۲۴
آخرین مطالب
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••
•••